Да дадем точно определение за това „какво е да си творец” е предизвикателство, затруднило не един. Трудно е да категоризираме хората на изкуството, тъй като самите те не се поддават на класификация като цяло. По тази причина всеки опит за това се оказва най-малкото проблематичен. Стигаме до извода, че има толкова много дефиниции за това какво е да си творец, колкото е голям и броят на самите творци.

В тази категория попада и Шенай Даулджи. Когато я попитах какво за нея е изкуството, какво я мотивира, тя каза: „Изкуството ти позволява да изразяваш емоциите си по много интересен и различен начин. Когато рисувам потъвам в друг свят, който си е мой и не мисля за нищо друго, това е като вид медитация на ума, след която виждаш резултата върху лист хартия”. Именно нейната страст и отдаденост са причината да ви среща с нея.

Shenai графики

В превод от турски името й означава „весела луна” и според самата Шенай й носи късмет във всички начинания. Може да я срещнете из софийските улици, карайки ретро  колелото си, което по думите й „много си обичам”. Горд собственик е на една котка и два папагала, а всяка от животинките си има артистично име – Банкси, Кафка и Мая. Но това далеч не е най-интересното в нея.

Шенай е един от тези талантливи млади хора в страната ни, занимаващи се изкуство, за които си струва да научим повече. Открива, че има дарба за рисуване от ранна детска възраст. „Като малка не исках да ходя на детска градина, но майка ми ме прилъгваше да отида като ми казваше, че там ще рисуваме. И аз разбира се веднага се съгласявах”-казва тя.

За обикновения наблюдател стилът на творчеството й е завладяващ, изчистен, обича да използва линии и контрастни цветове, като тюркоаз, червено, лилаво. „Мога да си рисувам линии безкрайно, дори и без конкретна цел, действа ми успокояващо”. Вдъхновение черпи отвсякъде. Често докато пътува в градския транспорт й хрумват идеи, които след това пренася на платното.

Графики от Шенай Даулджи

Като всеки млад творец и Шенай си има свои любими художници,  оставящи траен отпечатък и оформящи уникалния й стил. „Почитател съм на Густав Климт и Егон Шиле, които са представители на направлението Сецесион. Възхищавам се и на Салвадор Дали, и най-вече на Ешер, който е известен график. Освен това трябва да добавя, че има много съвременни, млади творци, които  харесвам, макар у нас това изкуство да не е много популярно. Сред тях са имена като Celina de Guzman, Simon Prades, Kaan Bagci, Slava Triptih, Przemek Blejzyk , както и  български творци –  Борис Праматаров, Светлин Русев, Майстра,  и Стефан Кънчев. Ако се интересувате може да откриете творбите им в интернет.”

От скоро Шенай е стажант към екипа на фестивала „София диша”, насочен към всички български автори и организации, които спомагат за културното богатство на столицата ни. „Идеята е да създадем многожанров, еко стрийт фестивал в градска среда с участието на млади и талантливи хора. В моето обучение влиза да се занимавам с графичния дизайн. Всеки ден ми отправят ново предизвикателство, което е страхотно, дава ми възможността да приложа на практика всичко научено до момента, но освен това стажът ми помага и да науча много нови неща. Това е моментът да призная, че всъщност от доста отдавна имах желанието да работя заедно с екипа на „София диша”, още откакто за пръв стартира тази инициатива, и сега се чувствам страхотно, като си помисля, че това вече е реалност.”

„Създадох и свой собствен проект. Имам онлайн магазин за дрехи и чанти (raetochka), сама създавам изображенията, които се щампират върху чантите. Планирам скоро да разширя дейността с участието на други илюстратори и по-разнообразни аксесоари, но идеята все още е в начален стадий.”

Happy Moon graphics

Как й хрумна да се заеме с това начинание? „Много ми харесват екологичните чанти от този тип, които стават все по-популярни напоследък. Разнообразяват ежедневието ни с готина илюстрация. Най-голямото удоволствие  за мен е да видя някой, който носи върху себе си моя илюстрация.”

За какво мечтае Шенай Даулджи? Първоначално дава сериозен и прагматичен отговор: „Интересувам се от арттерапията, която набира скорост и в България през последните години. Идеята е, че изкуството има способността да лекува, да успокоява, помага да човек да опознае себе си и да се научи да се изразява чрез творчество. Би било страхотно да се занимавам с нещо подобно.” После обаче си признава: „Добре де, всъщност истинската ми мечта е да рисувам сърфове на плажа в Хонолулу.”

За всички, които искат да видят и останалите творби на Шенай, може да ги откриете тук.