Стив успял да снима афганистанското момиче с извънземните очи, след като се дигизирал и по този начин успял да пресече незабелязано Пакистанската граница. Озовал се в Афганистан малко преди нахлуването на руснаците, снимал бързо и скрил филма под дрехите си…

Малко хора го познават по име. Но сме убедени, че всички, поне веднъж в живота си, са виждали прочутата му снимка на момичето със зелените, тъжни очи – бежанката от Афганистан… Говори се, че уникалният кадър е една от най-разпознаваемите фотографии в света. Не и авторът му, обаче. Но сме сигурни, че Стив МакКъри не дава и пет пари за хорското мнение.

Защото той е един от най-добрите фотографи на планетата и най-добрият на списание National Geographic. Запечатаните от него моменти красят не една, а хиляда и една корици както на престижното издание, така и на много други.

И докато всички  задъхано се надпреварват да имат уникалния му поглед върху живота, който ни заобикаля, Стив… продължава да снима.

Да улавяш души

Живи. Такива са фотографиите на МакКъри и веднага ще се убедите в това, ако хвърлите дори и бегъл поглед върху творчеството му.

От всички снимки ви гледат големи, търсещи, питащи очи, протягат се треперещи ръце. Докосва ви чужда култура.

Професионален журналистически стил+композиция+цвят и способността да уцелиш правилния момент, за да снимаш. Това превръща кадрите на МакКъри в подвижни истории. От сърцето.

Странно или не, дори и в ерата на дигиталната фотография, той продължава да снима с лентов фотоапарат. Е, има си и дигитална машинка, а ако трябва да работи с такава, би предпочел това да е Nikon D3s.

В крайна сметка, тайната на успешните проекти на Стив се крие в обема. През цялата си кариера досега той е реализирал над 800,000 кадъра. Просто оставя героите си да свикнат с обектива и да му се доверят. Да отворят душите си, така както може би не биха го направили пред всеки непознат.

Всъщност, опитвайки се да „улови” гениалната същност на човешкото създание, МакКъри превръща света в… изкуство.

Някои биха казали, че просто има късмет винаги да попада на правилното място, в точното време… Ако това е така, то той е най-щастливият фотограф на света.

Истината обаче е, че не можеш да насилиш хората да бъдат реални. Не. Трябва да изчакаш търпеливо. Да се оттеглиш в сянка, да изчезнеш, докато те се отпуснат съвсем и забравят, че съществуваш. И тогва от дъното на повърхността излиза тя… Душата.

Стив МакКъри фотография 1
Стив МакКъри фотография 2
Стив МакКъри фотография 3 - Пожар
Стив Маккъри Фотография от Авганистан