Знаем, че вече няколко пъти сте имали възможността да гледате този хубав български филм, чиято премиера бе в началото на отиващата си 2011 година. Но… ниe го гледахме едва вчера. Затова бързаме да споделим с вас собствените си впечатления от лентата на режисьора Ивайло Христов – нали обичаме да сме на всяка манджа мерудия ;)

И, да, едва ли ще ви изненадаме, ако ви кажем, че разказаната на голям екран, действително случила се, история на Слави от Видин ни развълнува адски много. Такива сме –  чувствителни до болка и преживяващи до безобразие.

Ако питате нас обаче, филмът на Христов не е просто любовна история, нито само тържествуващото екранно доказателство, че истинската привързаност, нежност и обич могат да преминат през всички препятствия и, в крайна сметка, да получат реализация. Не, не е само това и щяхме да се разочароваме, ако не бяхме разбрали, че има и още нещо.

Всъщност, лентата ни даде чудесен повод да си припомним, че самото търсене на любов, пътят към нея и преследването й, са задължителна част от живота. По-интересната даже. Нещо повече: помогна ни да осъзнаем, че може би трябва да я заслужим – любовта, да я изстрадаме и чак тогава да си я получим. Защото само така можем да разберем, всъщност, колко важна е тя, колко е ценна. И да се научим да я пазим и да се грижим за нея.

Стъпки в пясъка е история  за избора, който ни се налага да правим ежедневно и за решенията, които взимаме и които определят не само собствената ни съдба, но рефлектират и върху тази на близките ни. Днес и утре – в преходни и не чак толкова преходни времена. Иска се смелост, енергия и много въображение, за да преплуваш реката на случайностите и да минеш от другата страна на брега. На Океана. На земното кълбо. Но светът е голям и спасение дебне отвсякъде за тези, които не се отказват и продължават напред. Не, те не са сами, Господ е с тях и ги носи на ръце…

Искрено се възхищаваме на Ивайло Христов, който е успял да разкаже по този красив начин една толкова вдъхновяваща история. Поздравяваме го и за блестящия избор на актьорски екип. Няма спор, че Иван Бърнев, който играе Слави, прави страхотно запомняща се роля. Харесахме и превъплъщението на Евгени Будинов в обществено коректен студент от „старото време”. И актрисата Яна Титова като влюбената Нели, която може и да изневерява обаче. Какво да кажем пък за Карла Рахал, която е безкрайно естествена в ролята на Вера – момичето, което живее за приятелите си. И Асен Блатечки, чийто образ на изпечен мошеник и далавераджия му пасва като на втора кожа. Невероятни са! Всички до един.

Та, мисълта ни е, че по-добре късно, отколкото никога – гледайте този филм, ако сте между тези, които, подобно на нас, са го пропуснали. Няма да съжалявате!

Стъпки в пясъка, филм, Ивайло Христов