Ето, че отново сме на френска вълна! Но това съвсем не е случайно. Защото в края на този месец ни очаква нова порция свежа музика, идваща от Страната на петлите. Ще ни я предостави Nouvelle Vague („нова вълна” – в буквален превод от френски език) с концерта си на 26 ноември, в зала 3 на Националния дворец на културата, София.

Успешната банда е основна през 2004-та от Марк Колин и Оливие Либо. Тогава (а и сега) талантливите мъжаги били луди по т. нар. . В същото време обаче били фенове и на ню уейв течението от 70-те години (пънк рок, пост-пънк и др), а, едновременно с това, обожавали френското кино от средата на миналия век.

В крайна сметка, Марк и Оливие се събрали и решили да обединят страстите си, като създадат група. Музикалният им проект стартирал изключително успешно и… така до днес.

Французите правят най-вече кавъри на познати парчета, като често канят изпълнителите на въпросните сингли да им гостуват. Куп известни музиканти са били част от формацията в различните етапи от съществуването й. Все пак, най-характерни за Nouvelle Vague са нежните и вдъхновяващи женски вокали.

Към настоящия момент, бандата може да се похвали с четири издадени албума, като единият от тях е сборен и представя най-доброто от „Новата вълна“.  Групата има и немалко авторски парчета, които са наистина добри, няма майтап.

Това ще бъде вторият й концерт у нас, а интересното е, че спектакълът, който тя ни е подготвила – Dawn of Innocence, е режисиран от известния френски дизайнер Жан Шарл дю Кастелбаджак. Иначе казано,  нещата са сериозни ;)

Добрата новина е, че все още може да си закупите билети за концерта – в системата на Eventim.bg или на касите на НДК. Но побързайте, че скоро може и да свършат.

А сега нека ви поздравим с любимото ни парче на Nouvelle Vague. Това:

стил в бразилската музика от 50-те и 60-те години на 20-ти век