Дейвид Гилмор няма нужда от представяне. Той е легенда!

Повечето сигурно го познават от Пинк Флойд – група, която си остава една от най-великите в музиката. Умишлено не казвам „рок”, защото винаги съм смятала, че Флойд имат свой собствен уникален стил, който не може да бъде определен с една дума. Музиката им е идеология. И, разбира се, виртуозно изпълнение.

 За Гилмор

Роден е на 6-ти март 1946 година в Кеймбридж, Англия. От малък свири на китара, а от училищните си години познава Сид Барет, който по-късно заедно с Ричард Райт, Ник Мейсън и Роджър Уотърс сформира бандата Пинк Флойд.

През 1968 г. Гилмор влиза в групата на Барет, който поради зависимостите си вече трудно се справя с изпълненията и записите. Скоро се оттегля и Дейвид заема неговото място.

През следващите години следват безбройни успехи и албуми като „Atom Heart Mother“, „Meddle“, „Obscured by Clouds“, „The Dark Side of the Mooon“, „Wish You Were Here“, „Animals“, „The Wall“.

Гилмор е вокалист, китарист и съавтор на множество песни, а след напускането на Уотърс през 1985 година поема водещата роля в групата. Китаристът е значително по-лиричен и философски настроен от Уотърс, който в последните години изключително политизира посланията на песните. Това най-ясно личи в „The Wall“ и „The Final Cut“.

През 94-та Флойд издават 14-тия си поред студиен албум –  „The Devision Bell“, който, всъщност, слага край на съвместните дейности между Гилмор, Мейсън и Райт.  Всеки от музикантите поема по свой собствен път и издава самостоятелни албуми. Въпреки това обаче, загубата за музиката е огромна.

Е, впоследствие бандата се събира няколко пъти за различни участия, но не и за дълготрайни проекти.

През 2006 година Дейвид издава албума си „On an Island“, който е от изключителна стойност за ценителите на музиката. Албум, който те кара да се потопиш в друг свят, да забравиш реалността и просто да се оставиш на мелодичността на нежната  китара.

Тази сутрин Cultro ще ви поздрави именно с изпълнението на Дейвид Гилмор On an Island в Royal Albert Hall.  Пожелаваме на музиканта още дълги години творческа дейност и искрено му благодарим, че го има!

 [youtube M6xtSbGBydM]