Съмняваме се, че някога ще бъдем съвършени във фотографската си практика, какъвто е уникалният Стив МакКъри. Не, няма нужда. Държим да останем верни на любителската си природа. Така да се каже, умираме от кеф да снимаме на „автоматик”, а в тъмното – със светкавица, ако е възможно.

И все пак… Винаги щом попаднем на интересен фотографски трик, нещо в нас се пречупва и кара сърцето ни да подскочи от радост. Това се случи и днес, когато, съвсем случайно, се сблъскахме с т. нар. тилт-шифт фотография ( tilt-shift ) или още – фалшива фотографска миниатюра.

Тилт Шифт мотори

Става въпрос за един наистина крайно любопитен подход, при който обектите в кадъра приличат на мини-фигурки, направени от картон или от друг наличен материал. Толкова реални, колкото и измислени!

Въпросният ефект, освен с много талант, се постига и с добра, модерна техника или по-точно – с много специален, творчески обектив. Кое му е толкова особеното ли? Ами, позволява успоредно преместване (shift) и накланяне (tilt) на оптичната ос. И хоп – готово: светът е малък и със скормни размери. Но, естествено, спасение все още дебне отвсякъде.

Разбира се, този обектив не е за фотографи-толкова-любители, колкото нас, защото той изисква спокойна, съсредоточена и бавна работа на ръчен режим и с лентов фотоапарат. Която на този етап  ще оставим на специалистите.

Тилт шифт фотографска техника

Добрата новина е, че подобен ефект може да се постигне също и с някои програми за обработка на снимки, например – с добрия, стар и много полезен Photoshop. Тадам!

Ако искате да опитате и вие (защото ние – ще), направете готина снимка с дигиталната си машинка и… После надникнете тук, за да видите как да преобразите бързо и лесно кадъра си. Съветът ни е да щракнете пейзажа си от високо.  Защото така ще се получи най-добре.

А в галерията се насладете на един фалшив и, в същото време – порядъчно истински, поглед към света. Ще ви хареса, обещаваме.

Тилт Шифт от матрицата