През 30-те години свещеникът Мари-Елен Кутюриер получава разрешение от своя орден да се посвети на ново изкуство в католическата църква. Ентусиазираният пастор изпитва силно раздразнение към повърхностното изкуство и църковна архитектура от 19-ти и 20-ти век. С копнеж гледал към устрема на времето за създаването на велики катедрали. Затова той събира всички известни от този период художници и архитекти, едно революционно за времето си решение, за да вземат участие в строежа на нови църкви, които да включват и местната общност.

Един от художниците веднъж попитал Кутюриер :“Не знаеш ли, че съм евреин?“, на което той отговорил: „Ако ти нямаш нищо против, то тогава аз също не съм против“. Кутюриер смятал, че талантливите художници, независимо от вярата си, могат да предадат християнските вярвания по начин, който не е правен от над 500 години.

Плодът на целия този усилен труд е капелата „Сакре Кьор“ или „Свещено сърце“, намираща се във френското градче Оденкур на границата с Швейцария и с население от едва 15 хил. души. Капелата е построена в периода между 1949 – 1951 година, веднага след опустошителната Втора световна война. На пръв поглед изглежда като обикновена сграда, но добре обмислената и художествено балансирана постройка притежава невероятна притегателна сила. Фасадата, украсена с голяма мозайка, дело на Жан Базен, на която има изобразена вода и риби, Ви привлича неустоимо към капелата.

Капелата Сакре Кьор

Капелата Сакре Кьор

Интериорът на църквата,  направен по дизайн на архитекта Морис Новарина, е опростен и изчистен, така че цялото внимание да се съсредоточи върху посланието, предавано в това пространство посредством думи и изображения. Подът с вълнистия си мотив продължава темата за водата. 17-те витражи, проектирани от Фернан Леже, които вървят по дължината на трите стени, имат формата на фриз. Изработването им става чрез техниката „стъклена плоча“. За времето си са силно авангардни, абстрактни, символични, без фигури и изображения.  Те олицетворяват различни аспекти от смисъла и живота на Христос. Зад олтара виси гоблен от Леже със зърно, грозде и риби.

Част от фриза

Част от фриза

Спокойната и интимна атмосфера на капелата е в абсолютен контраст с еуфорията на   баптистерия, който се намира в близост до входа на църквата. Стените са напълно покрити с витражи на Базен, така че посетителят да се потопи в пир от светлина и движения.

Кръщелният купол е изваян от лава. Помещението, в което се намира куполът,  е обособена част от католически храм, обикновено като пристройка, в която се извършват кръщенетата. С изключение на големите църкви, рядко може да бъде видян в православните храмове.

Именно така малко индустриално градче като Одинкур се сдобива с капела, която става популярна в цял свят като забележителност  за този район. Това е красивият резултат от работата на имена като тези на Леже и Базен в църковното изкуство.

Баптистерият на храма

Баптистерият на храма

Авторите на изпратените ни снимки ни разказаха и една затрогваща история за местното население. Когато посетили градчето, те се натъкнали на топло и гостоприемно отношение, случайно срещната на улицата жена ги завела  лично до капелата, където отговорникът за сградата им  предоставил ключовете, за да разгледат на спокойствие. Доверието и любезността, с които били посрещнати, оставили дълбоко впечатление у тях. Искрено препоръчваме на всички любители на пътешествията да посетят това магично градче, за да усетят и те неговата обаятелна привлекателност. 

Къщата на отговорникът за ключа от капелата

Къщата на отговорникът за ключа от капелата

Пътува ви се с нас? Чудесно! Знаем къде да ви заведем, защото в списъка си имам още куп вълнуващи дестинации – идвайте ни по-често на гости и ще ги изпътешестваме заедно!