Хей, cultуристчета! Май ви хареса да пътувате с нас, а? Тогава нарамвайте раниците и ни последвайте в следващите редове. Днес ни предстои да прескочим още няколко емблематични стени и да надникнем от другата страна на света.

Започваме приключението с…

***

Демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея

Това не е точно стена, а по-скоро строго охранявана граница, по която има в изобилие охранителни кули, бодлива тел и  минирани полета. Тази зона е построена през 1953 година след Корейската война, за да попречи на южнокорейски и севернокорейски войници да общуват помежду си. Освен това, от северната страна на границата има пропагандно селце, съставено от чисто нови, лъскави сгради, които обаче са празни, демонстриращи на южната си съседка колко е хубав животът на Север.

Великата китайска стена

Ето кой е прародителят на всички укрепления, огради и стени. Напук на общоприетото схващане обаче, тук не става въпрос само за една стена. Името на Китайската стена се отнася за поредица от укрепления, построени от няколко китайски династии в периода от 8-и век пр. Хр. до 15-и век сл. Хр. Стената, която днес достига внушителните  6000 км., е служела за предпазване на народа от северни племена като монголите и маджурите. По време на строежа ѝ, поради непосилния физически труд и липсата на машини в този период, загиват над 10 млн. души. По тази причина стената е наричана още и „най-голямото гробище в света”.

Великата Китайска стена

Стената на плача

Намираща се на Храмовия хълм, Стената на плача е мястото, където са били юдейските храмове преди да бъдат унищожени от римляните, оставяйки непокътната единствено стената. В продължение на 2000 година това е свещено религиозно място за юдеите, които идват за молитва и медитация. В пролуките на стената хората поставят листчета с пожелания, като вярват, че така желанията им стигат лично до Бог.

Стената на плача

Съществуват и стени, създадени в нашето съвремие, които символизират идея, идеал, философия за живот, а не военно предназначение. Един  от най-популярните примери е….

Стената на Джон Ленън

Намираща се в Прага, Чехия, в началото тя не е била създадена с по-специален замисъл. Но в началото на 80-те години тя постепенно се превръща в магнит за всичко, свързано с легендарния музикант – от изобразително изкуство до текстове на песни. По време на комунистическото управление е повод за множество конфликти. Властите твърдят, че свободомислещите студенти и поддръжници на стената са луди или двойни агенти на западния капитализъм. Днес непрестанно променящо се, платното изпъстрено с графити, е символ на всичко, което Джон Ленън отстоява с музиката си.

Стената на Джон Ленън

Ако искате редовно да посещаваме различни вълнуващи дестинации, гостувайте ни по-често.