очаквайте скоро част 2 на Светът отвъд стената

Стените се строят от древни времена – било то за маркиране на граници или пък да държат настрана вражески армии. Днес те служат за паметници на културата или като структури на изкуството. Без значение каква е целта им обаче, те винаги привличат вниманието на обикновения посетител със своето величие и мистика.

Ето и някои от най-известните стени, построени от човешка ръка, от древни времена до днес:

Стените на Дубровник

Намиращи се в Дубровник, тези масивни укрепления са построени между 8-и и 17-и век. За част от този период Дубровник е столица на тогавашната Република Рагуза. Малката страна била изключителен почитател на стените и укрепленията. Гражданите й построили и 5-километрова стена, която разделяла намиращия се наблизо полуостров, пазейки солните залежи. Солта е била основният поминък на Рагуза.

Адриановата стена

Дело на римския император Адриан и създадена преди близо 2000 години, стената разсича Северна Англия, превръщайки я в най-тежко охраняваната граница в Римската империя. Според някои историци, тя дори е служела като защита срещу нападения от шотландските племена.

Адриановата стена

За разлика от много други исторически забележителности, Адриановата стена предлага по нещо за всеки  – археология, невероятни пейзажи, редки животински и растителни видове, пълна изолираност от света. Това е мястото, където историята е все още достъпна до деца и възрастни близо 2 хилядолетия след като римляните го напускат.

Берлинската стена

През 50-те години, мнозина недоволни  жители на Източна Германия избягали от комунистическа страна като преминали в капиталистическата крепост на Западен Берлин. В отговор на това унизително предателство, източно-германското правителство реагира като построява Берлинската стена. По цялата ѝ дължина има разположени 116 войници, които имат заповед да разстрелят всеки, който се намира в зоната на стената. Въпреки жестоките мерки за сигурност, близо 5 хил. души опитват да я преминат, като според исторически източници над 600 губят живота си.

Берлинската стена

Приготвили сме ви още интересни дестинации, посещавайте ни по-често и ще пътуваме заедно.