Свобода на духа и на тялото. Емоция на квадрат. Импровизация. Провокация.

Това (и още много неща) съчетава в себе си съвременният танц. Наричано още контемпорари, въпросното изкуство възниква в началото на 20-ти век, като своеобразен бунт срещу философията и нормите на класическия балет. То включва разнообразни техники и стилове и предоставя неограничени възможности за себеизразяване чрез движение.

Всъщност, съвременният танц може да ви се стори леко неразбираем и малко смахнат, когато се докоснете до него за първи път. Особено ако този първи път е със Серджу Матис и Влайку Голчеа и техния спектакъл „Дует“.

Серджу е танцьор и хореограф, а Влайку е страхотен музикант. Двамата са от Румъния. Общият им проект, който те представиха преди броени дни в рамките на Антистатик, наистина заслужава специалното внимание на контемпорари разбирачите. И и на неразбирачите :)

Защото „Дует“ е чудесно хапче за ритъм и за добро настроение. Ако не вярвате, надникнете във видеото:

През цялото време Серджу е като пружинка на сцената – танцува, пее (има страхотен глас!), „дрънчи“. У-н-и-к-а-л-е-н е! Освен „Дует“, чаровникът може да се похвали с още няколко собствени продукции и, едновременно с това, участва в представления на световноизвестната компания на хореографката Саша Валц.

Що се отнася до Влайку, наслушайте му се тук.

Толкова за съвременния танц. Ако искате да си поговорим за него в подробности, заповядайте във фен-страницата ни във фейсбук ;)