Най-дълго излъчваният ситком в Америка. Най-доброто телевизионно шоу на 20-ти век според списание Таймс. 23 сезона, 500 епизода и 25 години сатира с американската култура.

С милиони зрители по цял свят „Семейство Симпсън” се превърна в една от най-запомнящите се анимации на всички времена и ако имаме късмет, жълтите герои ще ни радват още дълги години.

В България сериалът дебютира още в средата на 90-те по Ефир 2, но кой ли си го спомня тогава? До преди това познавахме образите на Хоумър, Мардж, Барт, Лиса и Маги само от тениски и плакати.

Едва през 2005-та семейство Симпсън кацна на българска земя и трайно се установи в ефира. (Интересното е, че през 2005 сериалът започва своето излъчване и в арабския свят.) Разбира се, подигравките с американски президенти не бяха вече актуални. Бил Клинтън отдавна беше напуснал властта, но въпреки това скечовете за Моника Люински докарваха и българската аудитория до сълзи.

От МакДоналдс до Кока-Кола, от Хитлер до Обама, от християнството до попкултурата – „Семейство Симпсън” се подигра с всичко възможно. Вбеси много хора, но разсмя милиони. 25 години шоуто критикува американската политика и общество. Често се заяжда дори и с „Фокс“ – телевизията, която го излъчва. И въпреки всичко,  остава в ефир и продължава да издига свободата на словото в култ.

Лудата задруга връхлетя дори съвременния английски език с фрази като ”D-оh!”, „Ай, карамба!” и „Яж ми гащите!”.

”D-оh!” – емблематичната реплика на Хоумър пък, влезе дори в авторитетния

Началото

Далечната 87-ма. Тогава именно започва излъчването на вариететното шоу на Трейси Улман, комедиантка и певица от Великобритания. Предаването не е нещо особено – музикални изпълнения и скечове. Логично, просъществува само три години. Но остава в историята като шоуто, което дава началото на „Семейство Симпсън”. Точно в неговия ефир се излъчват първите кратки епизоди на сериала.

Keep your Clothes on!

Идеята за анимацията е вдъхновена от семейството на създателя й – Мат Грьонинг. Същият искал да направи комедийна поредица за едно не съвсем перфектно и дори – дисфункционално, семейство.

Така Грьонинг кръстил героите си с имената на своите близки. Прототип на Барт станал самият той. А името е акроним за ”brat” и в буквален превод от английски език означава „невъзпитано дете“. Всъщност, тогава Грьонинг едва ли  е очаквал, че разбойниците му за нула време ще се превърнат в поп-икони.

През зимата на 89-та, докато Европа руши преградите на демокрацията, Мат е абсолютно готов да революционизира американската телевизия. Така на 17-ти декември в ефира на Фокс се завърта първият половинчасов епизод на „Семейство Сипмсън” в прайм-тайма.

И все нагоре, и нагоре… 

Най-заклетите фенове на сериала могат да определят няколко различни етапа на развитието му. Първите сезони са изключително насочени към семейството.

В края на 90-те обаче се забелязва тенденция да се появяват все нови и нови епизодични герои, които са озвучавани най-често от гласа на някоя знаменитост. Списъкът на известни личности, които са участвали в шоуто, е безкраен.

Въпреки всички промени обаче, хуморът си остава остър и краен през годините и често предизвиква разпалени дискусии. В началото на 90-те например, в разгара на „бартманията”, няколко училища забраняват всички артикули с лика на анимационния герой.

В изданието на списание „Пийпъл” от първи октомври 1990 първата дама на САЩ, Барбара Буш, пък нарича сериала „най-тъпото нещо, което е гледала в живота си”. Към Белия дом заваляват протестни писма от сценаристите, подписани с името Мардж Симпсън. Незабавно последва и официално извинение от госпожа Буш.

Е, ако си мислите, че никой никога не е искал да съди сериала, лъжете се. Самият президент на Бразилия, вбесен от епизода „Blame It on Lisa“ („Вината е на Лиса”, 2002), решава да заведе дело срещу телевизия Фокс. Това е точно серията, в която семейство Сипмсън отива в Рио де Жанейро. Според бразилците обаче този епизод оронва престижа на града и го представя в лоша светлина. За щастие, до съд не се стига, но създателите на сериала трябва публично да се извинят.

Кадър от Семейство Симпсън - Стани богат

Какво следва?

През октомври 2011-та телевизия Фокс обявява, че поради финансови причини не може да продължи излъчването на сериала. Оказва се, че продукцията е станала толкова скъпа, че свалянето й от ефир ще е по-евтино от нейното продължаване. Тук е и мястото да кажем, че актьорите, които озвучават героите, са едни от най-добре платените в бранша.

Освен това, 25 години  са наистина много време. Особено за родители, които никога не остаряват, деца, които никога не стават тинейджъри и бебе, което никога не проговаря. „Семейство Симпсън” се основава върху критиката и хумора, а винаги ще има какво да се критикува. Но дали не е време жълтите герои да напуснат сцената, докато все още са на върха?

doh – used to comment on a foolish or stupid action, especially one’s own: I keep crashing cars. Doh! What a dummy!

 

Превод: Доу – използва се, когато човек коментира глупави постъпки, особено своите собствени: Продължавам да блъскам коли. Доу! Какъв идиот съм!