Помните ли, че преди известно време ви обещахме да ви срещнем с майсторите на графитите  Jana и Js? Е, добре. Нека тази среща бъде днес! В рамките на няколко редове и уникални изображения, талантливите творци ще ви разкажат за себе си, за творчеството си и за нещата, които ги вдъхновяват. Хайде, не губете време, а се потопете в интервюто:

Jana и Js са псевдоними, нали? Разкажете ни повече за вас: как се срещнахте и как решихте да работите заедно?

Всъщност, Жана (Jana) и Js са истинските ни имена – JS са инициали и идват от името Жан-Себастиeн (Jean-Sébastien). Решихме, че тези псевдоними, ако могат да бъдат наречени така, напълно отговарят на артистичния ни начин на живот.

Жана е от Австрия, а Жан-Себастиeн – от Франция. Срещнахме се в Мадрид през 2004-та. Прекарахме в Испания близо година. А в един момент от този период ни се случи да живеем заедно. По това време Js преоткри графитите, правени по шаблони, виждайки много такива по улиците на Мадрид.

Осъзнахме, че това е един много прост, но вълнуващ начин да създаваме изкуство, да го показваме веднага и да го интегрираме в ърбън контекст.

Така, през 2006 година, когато Жана дойде в Париж, започнахме да творим заедно. Вдъхновени от фотографията, като и от интереса ни към градската архитектура и портрети, стартирахме работа по настоящите си проекти.

Жана и Жан - портрет

Как определяте изкуството си като стил? И какви техники използвате, за да го създавате?

Една голяма част от проектите ни са базирани изцяло на фотографската ни работа. Основното ни изобразително средство са шаблоните, които ползваме. Същите изрязваме на ръка.

Най-напред принтираме картината. После изрязваме малки дупчици в светлите й и в тъмните й части. Използваме спрей и акрилни бои.

Що се отнася до нещата, които правим в студиото си, те са микс от рисунки и един куп материали, които намираме на улицата като: дърво, метал и даже стъкло.

Jana & Js - Париж

Имали ли сте досега проблеми с властта, заради нещата, които правите?

Откакто работим заедно не.

Кое е любимото ви време за творене? От каква атмосфера се нуждаете?

Обичаме да творим по всяко време на денонощието! Но, когато рисуваме навън, предпочитаме да е рано сутрин, когато е по-спокойно.

Харесва ни контакта с минувачите, но не възприемаме стрийт изкуството като пърформънс. Затова предпочитаме да няма много народ около нас, докато рисуваме.

Как се възприема от другите творчеството ви?

Обикновено получаваме добри реакции и отношение, докато работим на улицата. Всички могат да видят и впоследствие – да оценят, диалога, който се опитваме да създадем между графитите  си и околната среда.

Понякога даже се сблъскваме със ситуации, в които хората си взаимодействат с картините ни. Иначе, винаги е хубаво, когато обратната връзка е положителна, но и критиките са полезни. Защото те ни помагат да разберем какво правим и дали го правим добре…

Jana & Js - Момиче в Париж

Имате ли любими проекти? Разкажете ни повече за тях.

Участвали сме в много готини проекти. Понякога го правим не заради това, което създаваме, а заради цялата атмосфера наоколо, заради хората, които срещаме и заради спомените, които остават.

Последно, например, се включихме в една инициатива, в която искрено се забавлявахме. Наричаше се „Стрийт арт музей” („Street art Museum“) и се случи в един квартал на Загреб Dugave, Хърватия. Бяха ни поканили, за да нарисуваме една-две стени. Обаче, накрая останахме почти седмица и оцветихме цели пет!

Запознахме се с прекрасни хора. И прекарахме чудесно, слушайки забавни истории за това колко неща са се случили в квартала и как е еволюирала жилищната постройка, върху която рисувахме, след построяването й през 70-те години на 20-ти век.

Jana & Js - Австрия

Само с изкуство ли се издържате? Занимавате ли се и с още нещо?

До миналата година Жана учеше, но от известно време изкуството е единственото нещо, което правим, за да се издържаме.

Разкажете ни повече за настоящото състояние на арт сцената в Залцбург, където живеете в момента. Добро място ли е градът за творци?

Залцбург е приятен и малък град, но може да се каже, че стрийт арт културата тук е почти несъществуваща. Има няколко артисти, но никой не прави големи неща (дори и ние, трябва да признаем).

Градът е чист, със силна връзка с класическата музикална култура. Но, изглежда, малко хора тук се интересуват от улично изкуство.

Та, в тази връзка, това може би не е най-доброто място за стрийт творци. За щастие, ние си имаме готино голямо студио и харесваме атмосферата наоколо. Освен това, поддържаме „отношения” с Париж, така че за момента всичко е наред.

Jana & Js - Румъния

Пожелайте нещо на читателите ни:

Надяваме се, че ще им е приятно да се потопят в изкуството ни =)

Тук, на сайта на сладурите, може да разгледате подробно техните творби. Да ви е сладко!