Ще ми простите, но имам вредния навик да се влюбвам в писатели. Е, не в буквален смисъл, разбира се. Просто ако харесам стила им на писане и себеизразяване, веднага ме обзема буйно желание да потъна в творчеството им и даже – да се удавя в него. Така се случи и с французина Ерик Еманюел-Шмит, който, срам!, открих съвсем скоро.

Нещо повече: освен уникален автор, Шмит е известен драматург, а голяма част от пиесите му жънат бляскав успех на театралните сцени по света. Оказа се даже, че съм гледала две от тях – „Дребни брачни престъпления” и Кики ван Бетовен. Горещооо ви препоръчвам въпросните постановки, които се играят и у нас. Наистина са страхотни!

Та, това правя напоследък. Събуждам се с Шмит, заспивам с него, а понякога оставаме да будуваме заедно. Така, при последната ни безсънна сесия, той ми „разказа“ набързо невероятните истории на няколко различни жени, между които и тази на чаровната продавачка Одет Тулмонд.

Както може да се досетите, дамите, като изключим гореспоменатата, са все плод на въображението на Ерик, но всички са толкова истински! Сякаш са прясно взети от живия живот и впоследствие – отпечатани на хартия.

Мъжете непрекъснато се питат какво искат половинките им, а Шмит знае отговора на този въпрос отдавна. Той не просто познава жените до съвършенство. Усеща ги… И точно затова може да си позволи свободата да пише за техните любовни проблеми, за терзанията им, за мислите и страховете им. Невероятно, но факт – писателят до такава степен е „бръкнал” в женската чувствителна душа и природа, че повече от това едва ли е необходимо.

Момичета, абсолютно съм сигурна, че тази книга ще ви хареса. Тя не е поредната цинична хроника на някой изморен от парите и славата си модерен творец. Не. „Одет Тулмонд и други истории” е от онези сборници с разкази, които се четат на един дъх, за много по-малко от една нощ. Но които остават трайни следи в съзнанието.

Момчета, творбата на Шмит е подарък и за вас. Дано чрез нея разберете най-накрая, че сме адски раними и болезнено емоционални същества, които обаче са дозирано решителни, безкрайно смели и силно обичащи… Ви.