Любопитното е, че миналогодишното издание на феста се превърна в снимачна площадка на литературното предаване на БНТ2 „Метафора”.

Не е случайно, че тази година организаторите на улица Отец Паисий избират за куратори на фестивала именно авторите на предаването –  Виктор Янков (водещ) и Крум Филипов (режисьор).

Това определено е едно особено място. Улицата е паралелна на Главната в Пловдив и, въпреки непосредствената си близост, двете имат съвсем различен облик, архитектура и дух.

„Отец Паисий“  може да се похвали с изключително богата история и се слави със златарските и часовникарски си дюкяни. Тя е много тясна, павирана и заградена от двете си страни от стари къщи.

Само тук-там се открива прекрасна гледка към зъберите на близкото тепе. И макар че, за съжаление, днес често е претъпкана с паркирани автомобили (малко хора биха повярвали, че някога по нея е минавал дори трамвай!), духът й остава наистина необикновен.

Вървейки по нея, човек сякаш попада в друг град, а може би дори – в друг свят. Тя не само е паралелна на Главната в буквален смисъл, но сякаш олицетворява и една паралелна култура.

Именно тази нейна особеност се превръща в изходна точка за артистични прояви и търсения в рамките на фестивала „Отец Паисий“, организиран от фондация „Отворени изкуства”. За ваша информация, организацията се грижи и за провеждането на Нощта на музеите и галериите в Пловдив.

За един уикенд, през май, пловдивската улица оживява и привлича посетители от всички краища на страната.

Изложби, концерти, инсталации, акции, дискусии, прожекции и какви ли още не прояви превръщат фестивала в едно изключително позитивно изживяване, което ни позволява да изживеем Града на тепетата по един съвсем нов, неподозиран начин.

Кога? 

Третото издание на феста ще се проведе на 11-13 май, под мотото ТЕКСТ. Какво е текстът? Как възниква, как може  да се интерпретира и трансформира чрез различни форми на изкуството? И какво може да бъде потенциалното му взаимодействие с градската среда? Това са само няколко от провокациите, отправени тази година към участниците и публиката.

Пълната програма на събитието все още не е оповестена, но със сигурност знаем едно: че ще има много изненади и много, много ТЕКСТ.

Отворена покана 

Освен всичко друго, фондация „Отворени изкуства” обявява и конкурс за видео-проекти, които интерпретират художествени текстове.

Хубавото е, че в надпреварата могат да участват всякакви организации, творчески екипи и частни лица, като добре дошли са най-вече дебютиращите артисти. Важно: едно от условията за участие е филмът/видео-творбата да не са показвани досега и да се представят за първи път в рамките на фестивала.

До първи април всички желаещи могат да изпратят работите си в DVD-формат заедно с кратко описание, творческа биография на автора на видеото + текста на адрес: ул. „Отец Паисий” 36, п.к. 4000, град  Пловдив.

Фондация „Отворени изкуства” ще финансира реализацията на един проект, а заедно с него, още три филма ще бъдат представени в ефира на БНТ2.

Е, поредното артистично предизвикателство от Пловдив е отправено към вас, така че не губете време и участвайте!