*Досетихте с сами, нали? Кейси е по-малкият брат на Бен Афлек. Освен че имат особено голяма прилика помежду си, двамата братя са признати таланти. Всъщност, звездата на Кейси изгря скоро, с участието му в лентата „Gone, baby, gone“, в която получи честта да играе рамо до рамо с брилянтния Морган Фриймън. Но изглежда това е само началото на актьорската му кариера или поне се надяваме да е така. Защото, признаваме си, ни е доста симпатичен.

Няма спор, че този в нас е пълен аматьор. Страхува се от буболечки и, всъщност, никога не би наранил наистина, въпреки всички мислени закани и зловещи обещания.

Но убиецът в героя на Кейси Афлек от едноименния филм на британския режисьор Майкъл Унтърботъм е съвсем реален. Нещо повече: в рамките на по-малко от 100 минути той ще извърши няколко съзнателни убийства, а на другия ден… спокойно ще отпие от чашата си ароматен чай и ще изпуши една пура.

Всъщност, лентата на Уинтърботъм е поредният кино опит за психологически портрет на един опасен садист и изверг. Опит, който все още се чудим дали имаме право да наричаме успешен.

Сюжетът 

Да започнем оттам, че филмът е екранизация на популярния роман на американския писател Джим Томпсън „Killer Inside Me“. Странно или не, кървавата кримка е писана през далечната 1952 година и, така да се каже, протaгонистът Лу Форд е един от първите американски психари, които се появяват във фантазията на съвременен творец.

Това, че продукцията е организирана около сюжета на роман обаче, превърнал се в бестселър за нула време, със сигурност не означава, че филмът е добър.

Героите  

Съгласни сме, че изборът на актьорски екип, направен от британския режисьор, съвсем  не e толкова лош, колкото ни се струваше на пръв поглед. Няма да крием, че на Кейси доста му пасва ролята на чаровен шериф-психопат.

Тук е мястото да споменем, че младият Афлек (името му сигурно ви говори нещо?*) все още има какво да покаже от себе си като актьор, тъй че не можем да бъдем твърде взискателни към играта му. А пък каубойската шапка наистина му отива, дявол да го вземе!

Убиецът в мен

Що се отнася до дамите в екипа – Джесика Алба и Кейт Хъдсън, и двете са красиви – всяка по своему, но определено не можем да похвалим представянето им. Особено играта на Джесика…  За участието си в този филм сладката актриса заслужено получи приз за най-лоша поддържаща женска роля на наградите „Златна малинка” 2010 година.

Но пък мачовците, които я харесват, ще получат прекрасната възможност да се порадват на изваяното й тяло.

Убиецът в мен Джесика Алба

Действието

То е прилично забързано, напрегнато и интригуващо, ама… само донякъде. Ако питате нас, краят е доста претупан и чисто по холивудски – сантиментално неуспешен. С две думи: направо разочароващ…

Но като оставим настрана собствените ни очаквания и прескочим границата на критиката, „Убиецът в мен” наистина дава много поводи за размисли и страсти.

Какво е основното му послание ли? Че понякога трябва да се страхуваме. Но не от другите. А най-вече от себе си. Или поне от това, в което може да се превърнем, ако злото в нас надделее над доброто.