Имаме добра новина за фотографите измежду вас: започна второто експериментално издание на Европейския месец на фотографията! То ще продължи до края на ноември и ще обхване редица места в София, а негови организатори са Френският институт в България, Фондация EasyArt, Националната художествена академия и Столична община.

Исторически погледнато, събитието се провежда за първи път преди тридесет години в Париж, а днес то е част от културната програма на повечето европейски столици. Освен интересни изложби, месецът на фотографията включва тематични прожекции, срещи, конференции, ателиета, дебати по теми, свързани с фотографското и съвременното изкуство.

Куратор на събитието ще бъде арт критикът Ян Перол, който е изготвил наистина вълнуваща и завладяваща програма.

Между артистите, които ще покажат свои фотографии в Европейския месец на фотографията и ще пристигнат в България, са световни имена като: Брацо Димитриевич, известен със своите фото инсталации по знакови сгради в целия свят, белгиецът Давид Еврар, Мелиса Стекбауер, Адриен Пезенек и Реми Боано.

Безспорно едно от най-любопитните събития в месеца обаче е изложбата фотографии, направена от незрящи артисти – „Невидимото Мексико – образи чрез сетивата”, която ще можете да разгледате до 17 ноември в САМСИ. Експозицията се състои от 67 фотографии от над 30 незрящи фотографи или такива с нарушено зрение, членове на фондация „Очи, които чувстват”.

Интересен акцент ще бъде фотографската експозиция и на студентите от НХА в САМСИ, най-добрите фотографии на Списание 8 в софийското метро.

Като част от програмата ще са и обичайните съботни занятия по рисуване и фотография, организирани за децата от Фондация Easyart в Софийска градска художествена галерия, които този уикенд ще се проведат под вещото ръководство на трима световни имена: Давид Еврар, Мелиса Стекбауер и  Адриен Пезенек. Занятията по рисуване ще са от 11.00 ч., а тези по фотография – от 15.30 ч. Входът е свободен.

Официалното откриване на месеца на фотографията ще се случи в галерия Академия в НХА на 7 ноември (четвъртък) с изложбата “Изповедта на една маска” и самостоятелната изложба на Джио Блек Питър „Артистът и неговите двойници”.

Хайде! Нека споделим заедно това интересно фотографско приключение за душата!

De Monocerote - Stefan Milev

Alberto Loranca - photography