Чакахме го дълго, но ето, че търпението ни бе възнаградено. Фестивалът за съвременно корейско изкуство „Пулсът на Южна Корея“ стартира преди броени дни.

Официалното откриване за широка публика се състоя в петък в Vivacom Art Hall от 18:30 часа, когато бе открита и втората изложба в рамките на фестивала. В нея са събрани творбите на група корейски млади творци, между които: Ю Сонг Ха, И Йонг Дже, Ким Донг Джин, Пак Йон Дже, Чой Мюнг Ок и Со Дже Хюнг.

Основно място в картините на артистите заема природата, но недокосната от човешка намеса и представена в цялата ѝ великолепност.  Ярки цветове, наситеност и оригинални художествени техники – това и още много ще откриете в платната на корейците, ако решите да разгледате изложбата. Предупреждаваме, че същата ще може да бъде видяна до 9-ти юни, включително.

пеперуда акрил върху дърво

слънце

Иначе, освен нея, на петъчното събитие имахме възможността да се насладим и на страхотния пърформанс на пътуващото семейство музиканти Те-Донг Самулнори.

От известно време корейската задруга – съпруг и съпруга заедно с двете си деца, обикалят света и популяризират музиката на родината си. Имахме късмет обиколката им да съвпадне с провеждания у нас фестивал, за да чуем впечатляващите им изпълнения.

корейско семейство музиканти

Мелодиите, които звучаха в залата и които бяха постигнати предимно със специфични ударни инструменти, ни покориха изцяло. Освен да забавлява обаче, корейската музика има и една друга цел: да лекува напрежението и да успокоява. Уверихме се, че го може наистина ;)

музика-деца

Малко по-късно вечерта шоуто се пренесе в Fabrica 126, където корейският световноизвестен дизайнер Йозмит спретна няколкочасово дефиле с уникалните си рокли и под дъбстеп звуците на DJ Alek Sandar и DJ Diamondz. Л-у-д-н-и-ц-а!

Йозмит

Добрата новина е, че ще усещаме пулса на Южна Корея още дълго време, до 9-ти юни със сигурност. Предстоят още много, много интересни събития, а повече за тях може да научите от официалната програма на феста.

Ние, например, сме си „заплюли“ пърформанса корейски танц с барабани, който ще се състои на 3-юни,от 19:00, в Културен дом „Средец“. Спектакълът ще бъде съпроводен с лекция на доц. д-р. Иванка Влаева „Ритуал на корейския танц през вековете“

Идвате ли с нас, м?