Географска ширина: Дармщат / Германия
Кой: Стоян
Мисия: Тук съм, за да уча и да завърша специалността строително инженерство в местния технически университет, да се изградя като професионалист и да предам опита си в България.

Дармщат е сравнително малък, но кокетен град, който се намира в непосредствена близост до по-големите Франкфурт на Майн, Майнц и Висбаден. В него има много паркове, както и немалко възможности за спорт. Мястото е със сравнително приятен климат през почти цялата година.

Дармщат

За културния живот и дух:

Тук се провеждат няколко ежегодни фестивала, на които свирят местни групи, но големите концерти и събития са концентрирани във Франкфурт на Майн, където клубовете са повече и по-разнообразни.

Дармщат

Местата, които харесваш:

Обожавам парковете Herrngarten, Rosenhöhe и Mathildenhöhe. Харесвам още и красивата архитектура (Waldspirale на Хундертвасер, Darmstadtium), както и откритите и закрити басейни (Hochschulstadion, Nordbad).

Дармщат

Много красиво и малко познато място в Дармщат е т. нар.  Vortex Garten – уникална градина, разположена в близост до парка Mathildenhöhe.

Vortex Garten

Какво ти липсва от България?

Приятелите, семейството и родният град ми липсват най-много. С течение на времето обаче се свиква с повечето детайли, които различават двете култури…

Важно, според мен, е желанието на човек да е отворен към нови гледни точки и разбирания за живота. Защото именно тогава може да научи много от немския манталитет и подход в различни ситуации.

Транспортът е:

Много удобен и добре организиран.

Дармщат

Какви са хората?

Сравнително толерантни, малко сдържани, но отворени към нови запознанства и култури. Немците умеят да си почиват активно и да се наслаждават на хубавото време и социалните контакти.

Лесно ли се намира работа в Дармщат?

Да живееш в страна с една от най-силните икономики в света предоставя множество предимства, както и предизвикателства пред професионалното развитие. В общия случай важи правилото „който търси, намира”.

Дармщат

Тук трябва да внимаваме с:

Немците са доста чувствителни на тема Втората световна война. Усещането за вина е доста дълбоко вкоренено в тяхната психика. Така че на расизма, като цяло, не се гледа с особено добро око.

Освен това, човек може да изпадне в неловка ситуация, когато се опита да преведе български хумор на немски – доста често звучи просто глупаво.

Дармщат

По какво никак не си приличаме с местните?

Начинът на мислене е различен, много по-прагматичен и професионално насочен е във всяко едно отношение. Също така, тук учтивостта сякаш е даденост.

Какво би посъветвал хората, които пожелаят трайно да се установят тук и да отглеждат децата си?

Германия е сравнително спокойна страна за създаване на семейство. Тук има всички предпоставки за едно стабилно професионално развитие и отглеждане на деца.

Все пак понякога ти липсва българската природа, храна и начин на живот. Разбира се, в края на деня си остава въпрос на личен избор за всеки къде иска да се развива и дали позитивите са повече от негативите. 

Дармщат

Паричната единица в Германия е: €Евро
1 €~ 1.95лв 

Стандарт на живот в Дармщат