Ако си мислите, че упорито наближаващата есен ще постави край на приключенията за душата, много се лъжете. Хубавото всъщност тепърва предстои.

За наша радост, месеците септември и октомври са наблъскани с любопитни културни събития. А едно от тях направо ще накара кожата ви да настръхне от удоволствие = )

Бъдете търпеливи обаче. Съвсем скоро у нас ще акустира армия от талантливи грузински музиканти, танцьори и певци! Ето тези:

Най-добрите сред най-добрите. От малки 

Грузински легенди е уникална музикално-балетна трупа, стъпила здраво на вековната кавказка традиция. Състои от 40 от най-добрите актьори, певци, музиканти и танцьори на Грузия. Всеки един от тях – деца, жени, мъже, е ярък индивидуален талант.

Самая танцова трупа

Хореографът с най-трудното за произнасяне име – Какха Мчедлидзе, започва кариерата си едва на 7 години. И както се досещате сами, изминава прилично дълъг път, докато се превърне в звезда. Той става водещ хореограф на трупата през 2008 г. И започва да прави спираща дъха хореография, в екип с Александър Начкебия – създателят на спектакъла.

Тамта Гогуадзе пък водещата певица в шоуто. Красивата изпълнителка излиза за първи път на сцена, когато е на невръстните три години. Оттогава досега не е спирала да пее.

Всъщност, всеки от изпълнителите се гордее, че е част от трупата и се старае да изяви своя талант в максимална степен. Ще се уверите в това сами = )

Грузински специалитети

Грузинският темперамент, характер и естетически идеали буквално разцъфтяват в движенията на изпълнителите. Онова, което не може да се изкаже с думи, се разтваря в грациозната красота на кавказкия танц.

“Чаркуло” е бисерът на грузинското многогласно пеене. Представлява древен химн, който възпява грузинския дух и е признат от ЮНЕСКО за шедьовър на световната музика. Не е случайно, че новият спектакъл на групата –  Самая , кулминира именно с тази песенна форма.

Самая грузински легенди

Въпросното шоу се е превърнало във вълнуващо музикално събитие и не отстъпва по нищо на която и да известна съвременна балетна постановка. То е изградено върху традиционни теми, интерпретирани по нов начин, както и от оригинални мелодии.

Костюмите на изпълнителите са  елегантно съчетание от етнически носии и елементи от съвременна мода. А специалната светлинна хореография и декори допринасят за изграждането на едно истински модерно шоу, което адекватно представя националната култура.

Най-вълнуващият момент в спектакъла обаче е детското изпълнение, което комбинира технически умения с неподправена детска емоция. Шоуто поддържа собствено хореографско училище за деца, където те се запознават от ранна възраст с танца и грузинската култура.

В същото време, музикантите свирят на струнни, клавишни, перкусионни и духови инструменти като: пандури, доли, саламури, дудук, чибони, чонгури, акордеон и други. Богато нюансираният звук предава всяка промяна на настроението в спектакъла.

Е, дерзайте! Сладурите ще уважат скоро и нашата страна. На 15 октомври те ще се вихрят в зала 1 на НДК от 20:00 ч. в София. А на 18 октомври ще бъдат в ДКС от 19:30 ч. във Варна.

[youtube buue2hLRgpc]

samaia дете