Ако достатъчно добре познавате един от авторите ни –Ива Попова, сигурно вече сте свикнали с непресъхващия ѝ извор от таланти. Освен, че пише, Ива пее, танцува и е „сгодена“ за театъра от малка.

Затова не се учудвайте, че днес ще ви поканим на нейна театрална постановка. Пиесата се казва „Вай-гугу“ и ще имате възможността да я гледате съвсем скоро – на  14 август, в Разлог.

Любопитната история ще ви запознае с народния обичай да се вика дъжд, който в някои краища на България е известен с наименованието „вай-гугу“.

“ От няколко години си мисля за молитвата за дъжд!, сподели Ива с нас. „Исках да я изиграя.

Но не така, както едно време нашите баби са играли този ритуал, а по своему да я изтанцувам. Тогава си мислех, че за да извикаш дъжда е нужна смелост. Смелост, за да се огледаш в огледалото на своите грешки и после да поискаш те да бъдат измити. Измиваш се и продължаваш. “

молитва за дъжд

Постановката  е резултат от едногодишен труд и неуморни репетиции, както и от невероятната синергия, която сплотява актьорския състав. Режисьор на пиесата е Катя Борисова, а драматургията  е дело на Валентина Ангелова.

Та, както се казва: хайде, да викаме дъжда заедно! На 14 август, от 19:30 часа в читалище „15.09.1903“, град Разлог.