Едва ли има жена, която да не иска да бъде красива, различна и  разбира се забележима. Е, ние от Cultro намерихме точната рецепта и място, които могат да помогнат на всяка една представителка на женския пол  да стане неустоима и същевременно с това да се почувства комфортно и заредена с положителна енергия за предстоящите отпускарски дни.

Срещата, която предстои, е с младата дизайнерка на ръчно изработени бижута Виолета Димитрова-Василева, която ни  разказа повече за полускъпоценните камъни и силата, с която са заредени те.

Вили, откога правиш бижута и как се зароди идеята?

Идеята за изработване на бижута от полускъпоценни камъни се зароди много спонтанно. Приятели ми подариха енциклопедия за значението на кристалите и от там ми дойде идеята да съчетавам кристалите според тяхното значение и символика спрямо зодията. Така се получи един красив продукт, който може да зарадва всяка жена.

Виолета Димитрова

 Според много вярвания, различните камъни носят различна енергия и съответстват на всяка една от зодиите. Кои са най-често използваните от теб при изработването на бижута?

Всеки един камък има своя сила и енергия, затова и повечето от тях съответстват на зодията. Един от най-често използваните камъни е розовият кварц. Той е бледорозов на цвят и варира от прозрачен до полупрозрачен. Прозрачният розов кварц е много рядък и е толкова блед, че цветът му се забелязва само когато е в големи размери. Полупрозрачният розов кварц е много по-разпространен и се използва за направата на мъниста, скъпоценни камъни и с архитектурни цели.

Друг често използван камък е Ахат. Той е нескъпоценен камък, който е много оцветен и шарен, формира се в концентрични слоеве в широка гама от цветове и текстури. Тази широка гама от цветове дават възможност да се комбинира в различни цветови предпочитания.

Кажи ни, моля те, поне по един камък, който съответства на  различните зодиакални знаци, за да бъдем полезни на жените при избора на бижу.

За зодия Овен най-подходящ е аметистът. Той е камък на мира и равновесието. Прави нещата очевидни. Носи се в сребърен обков на безименния пръст. В семейния живот може да донесе покой и блаженство. Но понеже е прозрачен, той е променлив и не е лесно да се установят хармонични взаимоотношения с него.

За Телеца най-подходящ е Ахат.Той защитава от уроки и лоши очи. Черният ахат предизвиква печал и може да създаде непредвидена ситуация. Белият или жълтият спомагат за доброта, мекосърдечие и вътрешна увереност. Ако по природа сте боец, то ахатът може да ви направи жалък.

Бижу от камъни

Подходящ камък за представителите на зодия Близнаци е аквамарина. Аквамаринът е камък на истината и на куража. Укрепва духа и разобличава измамата. Няма да ви позволи да хитрувате. Противопоказен е за хората, склонни към лъжа и мошеничество – камъкът не търпи нечестни постъпки. Помага за изграждането на честна, упорита, толерантна и динамична личност. Привлича късмета, дава съсредоточеност и спокойствие.

За зодия Рак най-подходящ е Авантюрин. Авантюринът помага за емоционалния баланс. Носи успех на всички предприемчиви хора, които не се боят от риск. На притежателя си носи оптимизъм и веселие. Наричат го още камък на приключенеца. Едно от свойствата му е помощник в любовта. Събужда емоционалността, внушава оптимизъм и увереност в себе си. Увеличава съчувствието, съпричастността и постоянството. Укрепва лидерските качества и решимостта.

За Лъва най-подходящ е е опалът. Той е магически камък, считан за камъка на Боговете. Получил е названието „камък на ясновидците”. Опалът привлича вдъхновение, прозрение и стимулира по-широк кръгозор. Някои смятат,че усилва ясновидските способности. Има комплексни свойства, но се използва най-вече за подпомагане функцията на бъбреците, панкреаса, очите, нервната система, кръвта. Може да се носи по всякакъв начин.

Подходящ камък за представителите на зодия Дева е Котешкото око. От древни времена, котешкото око е камъкът, за който се е считало, че предпазва от бедствия на пристаните. Той е особено ефективен предпазващ камък – талисман. Дисциплината и самоконтролът са главните качества, асоциирани с хризоберила в модерната терапия с камъни. Благодарение на тайната сила на хризоберила, се твърди, че негативните мисли се трансформират в позитивна енергия. Положителните качества са подсилени, когато котешкото око е от хризоберилов произход. Камъкът промоцира толерантността и хармонията.

Гривна от полускъпоценни камъни

Подходящ за зодия Везни е Лунният камък. В Индия се смята за свещен и се полага само върху жълт плат. Твърди се, че лунният камък защитава жените и бебетата. Балансира Ин и Ян. Носи успех и щастие. Легендата гласи, че е много желан подарък за влюбени, тъй като засилва тяхното увлечение и страст. Всички древни култури приемат, че този минерал е свързан с Луната. Бил е използван при нарастваща. Луна за любовна магия, а при намаляваща – за предсказване на бъдещето.

При Скорпиона подходящ камък е Аметист. Смята се, че аметистът носи щастие, укрепва волята и подобрява обмяната на веществата. Освен „отрезвяващите свойства“, за които в древността вярвали, че притежава, аметистът също се смятал за способен да предпазва от магии и от уроки на нещастно влюбени ревнивци, да държи на страна злите жени и отровните змии. Смятали още, че, сложен под възглавницата, помага срещу безсъние, а на прах успокоява гастритните болки, подобрява функцията на черния дроб и лекува изгарянията. Приписват му и свойствата да стимулира творчеството, съзерцанието и медитацията, пророческите сънища и да помага при алкохолна интоксикация.

Колие

Стрелец: Лазурит е най-подходящ при тези представители на зодиака. Традиционно се смята, че увеличава умствената яснота, енергията и спокойствието. Много подходящ за учители, преподаватели и лектори. Усилва творческото изразяване. Смята се, че е полезен при депресия. Също така лазуритът е много удачен за медитация.

За Козирога отново може да се каже,че Аметистът е най-подходящ.

Подходящ камък за Водолей е Планинският кристал. Легендите свързват планинския кристал със способността да изчиства тялото, мислите и да се изхвърли ненужните вещества от организма. Дори само заради това трябва да се носи. Преданията разказват, че рицарите тамплиери от висок ранг са имплантирали неголям къс кристал под кожата си, за да не се разделят никога с него.

Кои са основните камъни за късмет и любов?

За късмет може да да се отбележат следните – тигрово око, тюркоаз и ахат, а за любовта разбира се е розовият кварц.

Клиентките как избират бижутата – по цвят или се съобразяват с това дали съответстват на тяхната зодия и проблем, който имат?

Разнообразието от цветове и комбинации може би повече привличат моите клиентки, но разбира се, че има и такива, които избират гривните спрямо своята зодия. Имам и случаи, в които изработвам някои гривни и по тяхно предпочитание.

 Самата ти, вярваш ли, че камъните могат да лекуват?

Разбира се, може би ако не вярвах нямаше да се занимавам с това. Всеки човек трябва да намери нещо, в което вярва. Камъните са изключително харизматични и интересни. Не само лекуват, а и носят много положителна енергия и душевна хармония. Затова препоръчвам на всеки да се докосне до това вълшебство.